dijous, 10 de juny del 2010

Què és l'ecolingüística?



L'ecolingüística és una nova branca de la lingüística que té com a objectius principals la preservació i protecció de les llengües d'arreu del món. De la mateixa manera que l'ecologisme vol protegir totes les espècies animals i vegetals del planeta que es troben en perill d'extinció, l'ecolingüística pretén fomentar noves polítiques que defensin les situacions de les llengües minoritàries i minoritzades del món.


Bernat Joan, sociolingüista eivissenc, és un dels més coneguts defensors de l'ecolingüisme. Ha escrit diversos articles i ha publicat nombrosos llibres sobre sociolingüística i, darrerament, sobre ecolingüística. L'any 2004, quan era membre del Parlament Europeu, publicà una col·lecció de llibres que feien referència a la situació del català a Europa: Els catalans davant la constitució europea, Política i planificació lingüística a la unió europea i Projecte ecolingüística.

Aquest darrer tracta de l'aplicació de l'ecologia a la política lingüística i de com fer front a les situacions de minorització de les llengües a través de l'ecologia lingüística. Dóna, a més, una àmplia visió de la situació de les llengües a Europa i de com podrien aconseguir-se models igualitaris amb leunes polítiques adequades que garantissin la supervivència de totes les llengües. Tal com diu Joan, " si es perd una llengua, es per una visió del món".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada